//

Ma kitaláltam, hogy besegítek egy kicsit a holnapi anyák napi... (hogy is fogalmazzak?) "hisztériába" :) Jön ugyanis a bátyjám, a két kisfiával - ez már önmagában is felér egy természeti katasztrófával - de nyilván a nővérem is ellátogat, szintén két gyerkőccel. Úgyhogy felmértem a lehetséges variációkat, és abban maradtam magammal, hogy kihasználom az időt, míg egyedül vagyok, és nekiállok süteményeket sütni.
Az ember néha hajlamos megfeledkezni dolgokról, melyek tulajdonképpen örömet okoznak neki. Így voltam én is a sütés-főzéssel. Pedig hány helyen hangoztattam, mennyire szeretek a konyhában tevékenykedni... No mindegy, ezt most bepótolandó neki is láttam a munkának :)

Ha jól emlékszem, tavaly előtt karácsonykor csináltam először az egyik sütit, ami azóta a családom és barátaim nagy kedvence lett. Nagy előnye, hogy bármilyen konyhai analfabéta KÉPES elkészíteni, annyira egyszerű. Úgyhogy ha kedvetek szottyanna meglepni valakit, aki kedves a szíveteknek, íme a recept:

Foltos süti

Hozzávalók:
- 1 őszi/sárgabarack konzver
- 4 tojás
- 25 dkg cukor (mérleg hiányában=1 evőkanál az 2 deka)
- 2 dl oldaj
- 30 dkg liszt (ugyanúgy 1 púpozott evőkanál az 2 dkg)
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaniliás cukor (bónusz, elhagyható)
- 1 evőkanál reszelt citromhéj (bónusz, elhagyható)
- 2 evőkanál kakaópor, vagy darált mák, vagy darált mogyoró stb.

Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegíted, légkeveréses esetében 180 is elég. A barackot lecsepegteted, a levéből 2dl-t kimérsz. A tojásokat a cukorral fehéredésig (gyakorlatilag halvány sárgásodásig :D mert fehér sose lesz a sárgája miatt) felvered robotgéppel (vagy ha az nincs, akkor izomból habverővel). A besűrűsödött masszához hozzáöntöd az olajat és a barack levét. A lisztet, sütőport, vaniliás cukrot és reszelt citromhéjat hozzákevered. A tészta felét egy közepes méretű tepsibe (legalább 4 cm pereme legyen) öntöd, majd a maradékot több felé is oszthatod még. Az egyikbe belekeverheted a kakaóport, a másik adagba a mákot, mogyorót, ahogy tetszik. Minden esetre a megszinezett tésztát evőkanállal foltokban ráhelyezed a "natúr" tepsiben levőre. Így gusztusos, foltos sütit kapsz. Aztán beteszed elősütni, kb. 5-10 percre. Ha megvan, akkor kiveszed, és ráteheted a fél barackokat. Szépen belesüpped majd, de csak félig, így egy nagyon gusztusos desszertet lesz a végeredmény. (További 15-20 perc sütés szükségeltetik, immáron barackostul)
Azért szeretem ezt a süteményt, mert gyorsan elkészíthető, nem kell vele túl sokat szórakozni, ráadásul szép is, és a barack miatt nagyon sokáig omlós marad, nem szárad ki. A legjobb verzió amúgy a kakaós-mogyorós-barackos! A tepsit nem kell megkenni semmivel, nem ragad le az aljára, könnyen szeletelhető. A reszelt citromhéj és a vaniliás cukor más saját találmány bele, még finomabb lesz az íze! Sok sikert, aki nekifog :)


A bejegyzés trackback címe:

https://mirelitkitten.blog.hu/api/trackback/id/tr201099191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B@ri 2009.05.02. 23:02:20

Ha már MSNre nem jársz fel, azért skype-ra feljöhtnél ám...
süti beállítások módosítása